Professionele website bouwen via een CMS

Algemeen / Corporate Website
Professionele website bouwen via een CMS

Bij het starten van een professionele website wil je als onderneming regelmatig de website kunnen wijzigen zonder dit voortdurend te vragen aan de websitebouwer. Met behulp van een CMS kan je dit op een eenvoudige manier zelf aanpassen. Wat een CMS is, wat de voordelen zijn, verschillende soorten CMS en wat we er allemaal mee kunnen doen lees je verder in dit blogbericht. Bezit je nog geen website? Bekijk dan zeker onze 15 redenen waar een website belangrijk is.

Wat is een CMS?

CMS is een afkorting dat staat voor Content management system of in het nederlands ook wel contentmanagementsysteem genoemd. Simpel gezegd is dit een softwaretoepassing die het maken van websites, applicaties of andere internettools eenvoudiger maakt zonder veel kennis te hebben van programmeren.

Voordelen van een CMS

Een CMS biedt talrijke voordelen ten opzichte van een ouderwetse, ‘hard’ gebouwde website. Een grote voordeel bij een CMS is dat de vormgeving en inhoud in een CMS gescheiden zijn. Dat wil zeggen dat de content en design op andere posities gewijzigd wordt. Dit is vooral handig als de beheerder een nieuwe lay-out toevoegt op de website, want de content blijft hetzelfde. De content kan je dan ook gemakkelijk aanpassen bij het nieuwe design van de website. Door deze scheiding ontstaat er een consistentie tussen structuur en vormgeving. Er kan bijvoorbeeld niet zomaar pagina’s ontstaan die afwijken van de lay-out. Door zelf pagina’s aan te maken en vernieuwen via de CMS moet de onderneming geen externe partner meer contacteren. Zo verminder je via een CMS steeds externe kosten.

Doordat deze CMS via internet werkt kunnen meerdere mensen op ieder plaats aan een website werken. Iedereen kan bepaalde rechten krijgen, waardoor jij bijvoorbeeld de nieuwssectie kan beheren en een collega de algemene content. Zonder te vrezen dat de ene zijn content zal verliezen. Door deze vlotte werking reduceert een CMS de tijd tussen schrijven en publiceren. Het is dus eenvoudig je site actueel te houden, waardoor je communicatie op je website een krachtig medium kan worden. Tot slot kan een CMS zeer handig zijn met hun diverse tools. Door gebruik te maken van tools kan je website hoger ranken op zoekmachines, waardoor je een betere kans maakt om hoog te eindigen bij zoekresultaten. Ook tools waarbij men een zoekfunctie, een gastenboek of een inlogscherm waarbij geregistreerde bezoekers meerdere functies kunnen zien, kunnen belangrijk voor je onderneming zijn.

Nadelen van een CMS

Een CMS kan ook nadelen hebben, zo is het moeilijk om de lay-out die je voor ogen hebt, zelf te bereiken zonder enige kennis van HTML. Via tools kan je dit wel realiseren maar toch beperk je jouw design. CMS laat je werken met een What You See Is What You Get (WYSIWYG) editor. Deze tool wordt voorzien om teksten te voorzien van lay-out die je kan vergelijken met een vereenvoudigde versie van Microsoft Word. Via deze tool wordt de content vaak in één vast stramien getoond op je website.

Wij zorgen ervoor dat iedere pagina uniek is van lay-out zodat deze nadeel omgevormd wordt tot een voordeel. Wenst u meer informatie over het design van uw website? Contacteer ons dan gerust.

Verschillende soorten CMS systemen

WordPress

WordPress is één van de meest populaire cms systemen om een website mee te maken. Zowel beginners als ervaren gebruikers kunnen ermee overweg. Tevens hebben ze gemiddeld 8 updates per jaar, die eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Je hebt ook een premium versie, waarmee je gebruik kunt maken van extra functionaliteiten. Tevens worden alle websites gebouwd in responsive design, dus zijn goed te zien op zowel computers, tablets als op mobiele telefoons. Echter, WordPress kan traag worden als er verschillende plug-ins worden gebruikt, of als er veel WordPress websites op 1 server draaien. Ook heeft WordPress veel onderhoud nodig vanwege de updates die jaarlijks uitgevoerd worden.

Magento

Magento is een uitgebreid, professioneel ogende webwinkel. Het is een open-source e-commerce pakket dat volledige controle biedt over het design, inhoud en functionaliteit van een online winkel. Via het administratie paneel is de gehele webwinkel te beheren van marketing, zoekmachine optimalisatie tot product en verkoop beheer. Functies zoals tags, productvergelijkingen, reviews en de single-page checkout zullen het aankoopproces van de bezoekers vergemakkelijken.

Drupal

Drupal werkt heel anders dan bijvoorbeeld WordPress of Joomla. Ze hebben geen eigen systeem binnen het CMS, maar Drupal maakt gebruik van kleine modules die samen een nieuwe functionaliteit vormen. Dit zorgt voor een beter CMS en voor heel veel mogelijkheden. Tevens zijn al die modules gratis. Drupal is het beste geschikt voor Corporate, Community en Magazine websites. Eigenlijk is Drupal inzetbaar voor allerlei soorten websites.

Werken met WordPress

Volgens Xelmedia draaien 50% van alle websites op WordPress. En meer dan 75% van de websites met een CMS, gebruiken WordPress. De afstand tussen de nummer één en de nummer twee, Joomla!, met 8% en de nummer drie, Drupal, met 2% is gigantisch. Door deze indrukwekkende cijfers is het dan ook belangrijk hoe men werkt met WordPress.

Interface

Met WordPress kan je overal waar je internet hebt, de website of webshop bewerken. Na het inloggen beland je op het dashboard van jouw website. Via het dashboard heb je de controle om jouw hele website aan te passen. het WordPress dashboard bestaat uit twee kolommen. In de rechterkolom zie je hoe je website ervoor staat. Je ziet hier hoeveel pagina’s er op je website staan, hoeveel berichten er op zijn geplaatst, hoeveel categorieën er zijn en hoeveel tags er zijn.

De linkerkolom is het belangrijkste, dat is namelijk het menu van de WordPress beheersomgeving. Dit menu kan per WordPress site verschillen en is daarnaast afhankelijk van welke rechten je hebt, maar hieronder volgen de belangrijkste onderdelen:

 • Berichten: hier kun je nieuwtjes, aanbiedingen en andere berichten plaatsen en bewerken
 • Media: hier kun je foto’s en video’s toevoegen en bewerken
 • Pagina’s: hier kun je teksten en afbeeldingen plaatsen op de pagina’s van je website
 • Reacties: hier vind je reacties van mensen die je site bezocht hebben
 • Profiel: hier kun je je persoonlijke informatie en voorkeuren aanpassen
 • Extra: hier vind je enkele extra tools

Wanneer je “beheerder” rechten hebt zie je nog enkele onderdelen:

 • Weergave : hier kun je zaken als het thema, de widgets en de menu’s aanpassen
 • Plugins : hier kun je alle WordPress plugins beheren
 • Gebruikers : hier kun je gebruikers beheren en aanmaken
 • Instellingen : hier kun je de instellingen van je WordPress website beheren

dashboard wordpress

Berichten

Als je WordPress als blog gebruikt, dan zal je waarschijnlijk al wel bekend zijn met berichten (of posts). Deze teksten worden in omgekeerde chronologische tijd (dus nieuwste bovenaan) weergegeven op je website. Afhankelijk van je instellingen, kan je deze berichten op je homepagina weergeven of op een aparte blogpagina.

Bij berichten is het mogelijk, of eigenlijk verplicht in het geval van WordPress, om ze in categorieën op te delen of tags eraan toe te voegen. Door verschillende categorieën te gebruiken, blijven je berichten ook beter vindbaar. Er kunnen namelijk in verschillende categorieën verschillende berichten bovenaan staan.

Om aan een bericht te beginnen, ga je naar ‘Berichten > nieuw bericht’. Waar je in het grote veld je content kan plaatsen. Je hebt de keuze om direct te werken met de opmaak of je kiest om HTML (code) te plaatsen in het tekstvak. Knoppen zoals onderlijnen, cursief, arceren,… zorgen voor een vlugge en gemakkelijke opmaak.

Plugins

WordPress installaties maken vaak gebruik van Plugins. Dit zijn kleine geprogrammeerde “programma’s” die allerlei functies kunnen hebben. Daarom is het handig wanneer je iets voor je site nodig hebt, zoals een contact formulier of iets dergelijks, om eerst te kijken of er een plugin beschikbaar is. Dit kan je een hoop (onnodig)  werk schelen. De plugins zijn, net als WordPress zelf, gratis. Meestal kan je wel geld doneren aan de bedenker van een plugin.

Een paar plugins zijn eigenlijk noodzakelijk bij een goede WordPress website:

 • Akismet: Deze plugin zit standaard bij elke WordPress installatie. De plugin zorgt ervoor dat spam reacties op je site meteen als “Spam” gemarkeerd worden. Dit scheelt je weer een hoop onnodig werk met reacties uitzoeken.
 • HeadSpace 2: Des te hoger je staat in Google, des te beter je site wordt gevonden. Deze plugin kan je daar goed bij helpen.
 • Google XML Sitemap: Zoals de naam al suggereert: deze plugin maakt een sitemap speciaal voor zoekmachines als Google en Bing. Voordat alles goed werkt, moet je wel het nodige doen.
 • Yoast SEO: Deze plugin bevat een analyse- en optimalisatietool waarmee je elke afzonderlijke pagina en blog post kunt optimaliseren rond 1 bepaalde zoekterm of een combinatie van zoektermen.
 • Search WP: Een zoekbalk op je webpagina is handig en gebruiksvriendelijk voor bezoekers. Zo vinden ze meteen de informatie die ze zoeken op je website of in je webshop.
 • Shareaholic: Deze plugin maakt bezoekers zo gemakkelijk mogelijk om: webpagina’s en blogposts te delen, media zoals afbeeldingen & video’s te delen en je te volgen via sociale media.

Conclusie

Een CMS systeem biedt alleen maar voordelen om je website eenvoudig te wijzigen. Je hebt geen grote kennis nodig van programmeren om je website op te maken. Wil je echter een website met een perfect design? Dan raad ik u aan om een webbouwer te contacteren.

Zoek je een website die een gebruiksvriendelijk en mooi design bevat met een CMS systeem? Dan ben je bij Webstrike op het juiste adres. Wij zorgen voor een mooi design met een eenvoudige manier om content op je site te plaatsen. Contacteer ons gerust voor meer vragen over de functionaliteiten van een CMS systeem op uw website.

Getuigenis stage bij Webstrike
Hanneke Devos Marketing studente - Howest Brugge - Getuigenis stage bij Webstrike
Hanneke Devos Marketing studente - Howest Brugge

Als stagiair bij Webstrike zal ik vooral onthouden dat ze je als stagiair ‘je ding laten doen.’ Vanaf dag 1 kreeg ik de ruimte om mijn agenda aan te vullen op de manier die ik zelf wou. Mijn takenpakket bestond uit het meewerken aan lopende en nieuwe projecten van verschillende klanten, schrijven van blogs, opmaken van een content kalender voor de sociale media en ik ging mee op klanten bezoek.
Vanaf dag één voelde ik me welgekomen en geapprecieerd. De drive die hier heerst past perfect bij een gemotiveerde stagiair die houdt van uitdagingen en er volledig gaat.  Je bent hier zelfs meer dan een stagiair. Vanaf het eerste moment maak je deel uit van het team.
Zelfstandig kunnen werken is een absolute must have bij Webstrike! Maar ik ben ook nooit bang geweest om vragen te stellen, want alle collega’s stonden altijd voor me klaar.
De tijd is voorbij gevlogen! Het was een plezier om voor Webstrike te werken. Bedankt voor deze unieke ervaring, ’t was top!

https://webstrike.be

Novus Projects
Jay Detroyer - Novus Projects
Jay Detroyer

“Weinig firma’s die zo snel en professioneel handelen. 100% tevreden! Een echte aanrader!”

https://novus-projects.be/

Immo Delbecque
Nathalie Delbecque - Immo Delbecque
Nathalie Delbecque

Het team van Webstrike slaagde erin om onze ervaring als vastgoedmakelaar perfect te combineren met hun expertise in webdesign en online marketing.

Resultaat is een doordachte en gebruiksvriendelijke website, waarbij wij ook voor opvolging nadien steeds kunnen rekenen op een goede service en begeleiding.

https://immodelbecque.be/

Ampla House
Barbara De Beir - Ampla House
Barbara De Beir

“Met de opbouw en verdere opvolging van onze website heb ik Webstrike ervaren als professioneel, vriendelijk en resultaatgericht.”

https://amplahouse.com/

Atelier Wolk – Maud Bekaert
Maud Bekaert - Atelier Wolk – Maud Bekaert
Maud Bekaert

De samenwerking met Webstrike overtrof mijn verwachtingen.

Mijn droom en hun kennis, feedback en input maakten van Atelier Wolk een website waar ik trots op ben.

https://atelierwolk.be/

Bouwonderneming Christiaens
Céline De Brabander - Bouwonderneming Christiaens
Céline De Brabander

De samenwerking met Webstrike ervaar ik als erg vlot en aangenaam! Waarvoor dank!

https://christiaens-bouw.be/

Wilt u ook online scoren? Contacteer ons